Specificatiile Internationale pentru descrierea posturilor de control – IOF 2018.

Acest document este traducerea de catre Dr. Nicolae Stroescu in limba romana, a versiunii in limba engleza a “ International Specification for Control Descriptions”, versiune publicata in anul 2018 de catre Federatia Internationala de Orientare (IOF).  Iata mai jos, schimbarile majore facute in versiunea ultima din 2018, fata de cea din 2004:

 1. Linie suplimentara facultativa, indicand distanta dintre startul de timp si triunghiul de start cu lampion.
 2. Simboluri noi pentru Transeu (sant adanc sec) si Zona cu accesul interzis.
 3. Simbolul de Cotitura, trece de la coloana G la coloana F.
 4. Suprimarea simbolurilor pentru Post de radio sau TV.
 5. Denumiri si definitii puse in accord cu terminologia folosite de ISOM 2017.
 6. Un numar de schimbari minore in text, pentru a clarifica utilizarea simbolurilor.

INTRODUCERE.  Orientarea a devenit un sport Mondial. Scopul acestor specificatii este acela de a permite orientaristilor din toate tarile, sa inteleaga descrierea si definirea posturilor de control, fara ambiguitati sau traducere. Obiectivul unei definitii de post, este acela de a da o precizie mai mare imaginii furnizate de cartografia elementului si de a indica amplasarea exacta a lampionului in raport cu elementul postului, permitand astfel concurentului sa vada mai bine amplasarea postului de control. Totusi un post bine amplasat se gaseste mai intai prin citirea hartii, iar definitiile si descrierea postului nu trebuie sa serveasca la corectarea greselilor de cartografie. Aceste definitii si descrieri ale postului pot furniza un ajutor, dar trebuie sa ramana scurte si simple, atat cat este necesar pentru a gasi postul de control.

GRILA CU DESCRIEREA POSTURILOR DE CONTROL, pentru un concurs de orientare, conform specificatiilor IOF, este compusa dintr-o succesiune de mici careuri cu laturi de 5 sau 7 mm. si contine urmatoarele informatii:

 1. Antetul.
 2. Amplasarea startului, inclusiv distanta dintre startul de timp si triunghiul de start.
 3. Descrierea fiecarui post de control, inclusiv toate instructiunile relative la lungimea si natura traseelor obligatorii din timpul cursei.
 4. Natura si lungimea traseului dintre ultimul post de control si sosire. Iata mai jos un exemplu de astfel de grila cu descrierea posturilor de control tip IOF.

ANTETUL. Antetul grilei cu descrierea posturilor de control, trebuie sa contina:

 • Numele competitiei.
 • Categoria sportivilor (linie optionala).
 • Numarul (codul) cursei, lungimea de parcurs in km. rotunjita cu 0,1 km. masurata plecand de la linia de start si diferenta de nivel rotunjita cu 5 metri.

LOCALIZAREA STARTULUI. Se face din prima linie a descrierilor, la fel ca pentru un post de control obisnuit. Optional ea poate fi precedata de o linie suplimentara care arata distanta dintre startul de timp si triunghiul de start cu lampion, daca intre acestea este o distanta mai mare de cativa metri.

DESCRIEREA POSTURILOR DE CONTROL, se face individual in ordinea in care ele vor fi vizitate si poate include instructiuni speciale privind lungimea si natura unor trasee marcate din timpul cursei. O linie orizontala mai groasa trebuie folosita dupa fiecare a treia descriere de post, la fel inainte si dupa fiecare instructiune speciala. Iata mai jos cum arata un sir din grila, destinat descrierii unui post de control si numarul de coloane de la A la H.

EXPLICATIA PE SCURT A COLOANELOR. Fiecare post de control este descris pe cate un rand, impartit in 8 coloane, dupa cum urmeaza:

 1. Coloana A – Numarul postului. Numerotarea posturilor se face in ordinea in care ele trebuiesc gasite, cu exceptia concursurilor de tip Score, caz in care coloana este lasata goala sau indica valoarea postului in puncte.
 2. Coloana B – Codul postului. Trebuie sa fie un numar superior cifrei 30.
 3. Coloana C – Care dintre elementele similare. Aceasta coloana se foloseste atunci cand exista mai multe obiecte sau repere similar in interiorul cercului postului de control, de exemplu cel mai la Sud Est.
 4. Coloana D – Natura postului. In aceasta coloana este indicat elementul sau reperul de pe harta aflat in centrul cercului postului de control (Ex: poteca,luminis, stanca) Majoritatea acestora se bazeaza pe simbolurile utilizate de ISOM 2017, pentru cartografia hartilor de orientare.
 5. Coloana E – Forma si aspect. Informatii suplimentare cu privire la natura sau aspectul reperului din centrul cercului postului de control (Ex: acoperit de vegetatie, descoperit sau in ruina). In multe cazuri aceasta coloana poate fi utilizata pentru un al doilea element sau reper, atunci cand descrierea postului o cere, ca de exemplu pentru intersectii, jonctiuni, confluente sau intre 2 elemente.
 6. Coloana F – Dimensiuni, combinatii , cotituri. In aceasta coloana se vor trece dimensiunile  elementului, atunci cand marimea elementului postului de control de pe harta, nu corespunde cu cea stabilita prin scara hartii. Deasemenea se foloseste pentru simboluri de combinatii (interesectie, jonctiune), sau cotitura.
 7. Coloana G – Amplasamentul lampionului. Pentru gasirea precisa a postului de control, in aceasta coloana se trece pozitia lampionului fata de reperul postului (de ex: unghiul Estic exterior; la piciorul Sudic).
 8. Coloana H – Informatii suplimentare. Alte informatii care pot fi utile sportivului, ca de ex: post de prim ajutor, racoritoare, arbitru.
 9. Instructiunile speciale. Liniile cu aceste instructiuni se intercaleaza intre definitiile posturilor de control si dau lamuriri cu privire la natura si distanta traseului de urmat obligatoriu , plecand de la acest post de control, sau despre un punct de trecere obligatoriu.

EXPLICAREA SIMBOLURILOR CE DESCRIU ELEMENTELE POSTURILOR DE CONTROL.

COLOANA C. Care dintre elementele similare. Aceste simboluri  se folosesc doar pentru a clarifica pe care dintre elementele similare foarte apropriate aflate in cercul postului de control, este amplasat lampionul postului. Ele nu sunt necesare daca de ex. un element se afla pe marginea cercului postului de control

COLOANA D – CARACTERISTICA POSTULUI DE CONTROL. In coloanal D, se trec simbolurile care indica natura, caracteristica reperului pe care este amplasat lampionul postului de control. Daca un al doilea reper este necesar pentru a descrie o combinatie (de ex. intersectie, bifurcatie, confluenta, intre..), atunci acesta poate fi trecut in coloana urmatoare E. Nu este permis sa se treaca 2 simboluri de repere in coloanal D.

IATA MAI JOS IN CONTINUARE, CATEVA ZECI DE EXEMPLE PRACTICE DE DESCRIERI ALE POSTURILOR DE CONTROL , CONFORM CELOR MAI RECENTE SPECIFICATII ALE IOF 2018.

DOCUMENTUL DE MAI SUS, A FOST TRADUS SI COMPILAT DUPA WEBSITE-UL FEDERATIEI INTERNATIONALE DE ORIENTARE I.O.F. (www.orienteering.org) , DE CATRE DR. STROESCU NICOLAE – IANUARIE 2021.

%d blogeri au apreciat: